tinnituskompasset

5.2. Kommunikationscentrene – og om at tage kontrollen tilbage!

I denne episode af Tinnituskompasset har jeg talt med Ann Christin Sommer Norup som arbejder på Kommunikationscentret, Region Hovedstaden.

Du kan blandt andet høre Ann Christin fortælle om:
– Hvorfor man egentlig begynder at høre almindelige hverdagslyde som høje.
– Hvordan du kan forholde dig, hvis du skal til en begivenhed der ”larmer”.
– Vigtigheden af fysisk aktivitet.

Derudover taler jeg med Anne-Mette Mohr om tinnitus og kontrol. Det er grænseløst frustrerende at have tinnitus, fordi man absolut ingen kontrol har over den. Men en måde at du bedre kan håndtere din tinnitus på er ved at gøre noget hvor du føler større kontrol.

En af mine metoder til at tage kontrollen tilbage, mens jeg havde det værst, var laserterapi. Der var absolut ingen evidens for at det skulle virke på tinnitus. Men jeg var desperat og tænkte jeg ville prøve. Du kender måske til den form for desperation? Laserterapien fjernede naturligvis ikke min tinnitus, men i en periode gav den mig håb om- og tro på at den ville. Det, og ikke laserbehandlingen, gav mig en følelse af kontrol, som var lindrende i forhold til tinnitus. Men lad mig slå det fast med syv-tommer søm. Laserterapi og andre eksotiske metoder virker altså ikke på tinnitus. Her taler jeg ikke om dit forhold til den, men på selve lydopfattelsen.
Skulle du have interesse i at læse lidt om hvad forskningen siger om laserterapi, så kan du slå denne artikel op online. Den opsummerer ganske fint de studier der er på området og hvad vi ved om laserterapi på nuværende tidspunkt. Men jeg kan også spare dig for at trave artiklen igennem og fortælle dig, at laserterapi ikke har en effekt der overgår placebo. Desværre.

Link til videnskabelig artikel: https://www.mdpi.com/2076-3425/10/12/931

Det andet studie kunne jeg ikke finde i en gratis version, men du kan læse abstract her:


Choi JE et al (2019) A preliminary study on the efficady and safety of low level light therapy in the management of cochlear tinnitus: A single blind randomized clinical trial. Int Tinnitus J23(1):52-57
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31469529/

Er du interesseret i at komme i kontakt med dit lokale kommunikationscenter, så kan du finde det på Høreforeningens hjemmeside:

https://hoereforeningen.dk/hjaelp-til-dig/find-vej-i-systemet/kommunikationscentre/find-dit-kommunikationscenter/

Vil du med i et online gruppeforløb som afholdes af Anne-Mette og jeg? Så kan du læse mere her og tilmelde dig ved at skrive en mail til tinnituskompasset@proton.me