Lydklip 1:
Jesper: Det er et godt spørgsmål, hvad der lige er sket i det konkrete tilfælde. Jeg vil sige, i mange situationer, når vi snakker om lydoverfølsomhed, så er der mange, der oplever, at der har været en eller anden episode, der trigger det her. Det trigger noget ubehag i hjernen, når man bliver udsat for høj lyd. Alene bare frygten for, hvad der kan ske, når jeg nu gør… spiller på mit instrument, når jeg nu nærmer mig symfoniorkestret, eller hvad det nu er, man gør, kan være nok til at…at det her kan føles meget voldsomt.
Lydklip 2:
Jesper: Mange begynder at tro, at ”jeg kan simpelthen ikke holde høj lyd ud” og begynde at skærme sig selv mod dagligdagens lyd. Og så er det jo, at nogen tyr til og måske bruge et høreværn og tænker, at det er løsningen på det her. Men det, man i virkeligheden gør med høreværnet, det er, at man giver hjernen et helt forkert referencepunkt i forhold til lyd. Og det gør så, at når man tager høreværnet af, så vil alt føles meget højere og unaturligt omkring en. Og så kommer man måske ind i den her lidt onde cirkel, der gør, at man får mere trang til at beskytte sig mod lyd.
Lydklip 3:
Jesper: Høreapparater er rigtig godt til tinnitus, hvis man har et høretab især. Der er masser af data på det, at det nedsætter tinnitus. Det er ikke sådan, at det får tinnitus til at forsvinde, men man får måske tinnitus hen på et niveau, hvor det fylder mindre i ens dagligdag, således at det.. ok det er der, men det er måske ikke noget man går og tænker over hele tiden, og så popper det lidt op engang imellem, når man bliver stresset eller presset, eller nogle af de her faktorer, som vi også ved kan være provokerende for tinnitus.
Lydklip 4:
Jesper: Filosofien omkring at gøre noget uden at bruge høreværn og starte op der, er jo helt korrekt. Min vurdering er nok, at det ikke er alle som bare vil kunne gå i gang og sige, nu gør jeg det her i to timer. For nogen vil have brug for en måske lidt længere indkøringsperiode, hvor man ligesom prøver at starte op, måske lidt mere mildt. Men er nødt til at sige, jeg skal ud og møde lyden. Jeg skal ud og prøve at få en gradvis tilvænning til lyd og så få lavet nogle små… sætte nogle små… Jeg kalder det små milepæle op for sig selv og sige, nu skal jeg prøve at nå herhen. For nogen tager det lang tid, altså tre måneder, seks måneder, det er ikke unormalt, at det kan tage så lang tid. Men faktum er for rigtig mange, som gør det her, som ligesom er med i processen, de vil have en mulighed for at komme hen… komme et bedre sted hen og også få parkeret den her lydoverfølsomhed, således den forhåbentlig ikke giver så stort… eller gør så stor en indvirkning på deres dagligdag og deres funktion.
Lydklip 5:
Jesper: Jeg vil sige i forhold til hyperakusis, der er jeg nok meget tilhænger af den sådan lidt mere mere psykologiske tilgang til det, hvor man ligesom prøver at lære sig selv at kende. Det er jo også noget omkring, hvordan man ligesom arbejder med sit mentale fokus på den her tilstand, om man kan få parkeret tinnitus og til dels egentlig også lydoverfølsomheden et sted, hvor man kan sige, ”ok, det skal betyde mindre i mit liv”. Det kan selvfølgelig være lettere sagt end gjort og nå derhen, og det kræver også en form for en mental robusthed hos den enkelte og kunne håndtere det her. Jeg anbefaler også at tage kontakt til psykologer ind imellem til nogle patienter, fordi jeg synes, at det at snakke med en psykolog, det at snakke med en anden person, er egentlig blot også at få nogle andre til at sætte nogle ord på det, give en nogle tanker, få vendt ens tanker, få givet en nogle redskaber til at sige, ”jamen, kan jeg tænke det her på en anden måde?”. Og den der proces, det der arbejde, det er jo sådan en personlige proces, man skal i gang med, den er meget vigtig tror jeg, i forhold til at lære at håndtere de her symptomer. Det er måske virkelig noget af det væsentligste for at komme videre med det. Nu har du samarbejdet med Anne-Mette, det kan hun sikkert også svare med på.